Vrij baan voor je bedrijf

Ondernemen betekent risico’s nemen. Maar weet je welke risico’s je onderneming loopt? En als een scenario werkelijkheid wordt, is je bedrijf dan bestand tegen de (financiële) gevolgen? Een productieproces dat stil komt te liggen, brand, aansprakelijkheid bij fouten die gemaakt worden, ziekteverzuim, fraude en ga zo maar door. Deze risico’s kunnen enorme financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. Wij helpen je te kiezen voor de juiste balans.

Verzekeringsoplossingen voor de onderneming

Je bedrijf is voortdurend in beweging. Dus veranderen ook de risico’s die je als onderneming en ondernemer loopt. Verzekeringen zijn dan ook voor veel ondernemers onmisbaar. Bepaalde risico’s kun je gewoonweg niet zelf dragen. Wij adviseren MKB ondernemers over de juiste verzekeringsoplossingen binnen ons uitgebreide netwerk van verzekeraars. Zo ben je als ondernemer altijd verzekerd van de juiste premie en condities.

Wil je een (her)beoordeling van je huidige verzekeringsportefeuille? Om te weten of de dekking nog voldoet en of de premie die je betaalt marktconform is? Wij bieden je een bredere aanpak dan alleen een polis. Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen we je graag meer over onze werkwijze.

Wij verzorgen alle zakelijke voorkomende verzekeringen, de meest belangrijke verzekeringen zijn:

  • Aansprakelijk
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Auto-/bestelauto
  • Bedrijfsschade
  • Collectieve zorg
  • Computer
  • Cyberrisico
  • Evenementen
  • Goederen/inventaris
  • Landbouwwerktuigen
  • Ongevallen
  • Opstal
  • Rechtsbijstand
  • Transport
  • Werkmaterieel
  • Ziekteverzuim

Verzekeringskaarten

Verzekeringskaarten maken informatie over verzekeringsproducten duidelijker, overzichtelijker en begrijpelijker dan de polisvoorwaarden met juridische inhoud. Bekijk alle Verzekeringskaarten in één oogopslag.

Financieel solide
advies voor je onderneming

Als ondernemer start je nieuwe activiteiten, je breidt je capaciteit uit en speelt in op de marktomstandigheden. Bij het bepalen van de koers van je bedrijf kunnen wij je met een gedegen en onafhankelijk financieel advies ondersteunen bij het nemen van juiste beslissingen. Dit gaat verder dan het kijken naar cijfers. Wij kunnen ook financiële diensten voor je coördineren. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een optimale bedrijfsfinanciering.

Benieuwd of wij je verder kunnen helpen?

De MKB Risicoanalyse

Met de MKB Risicoanalyse brengen we de risico’s van je onderneming in kaart. Je krijgt heldere antwoorden op vragen als: Welke risico’s loopt je bedrijf? Wat is de (in)directe schade? En als een scenario werkelijkheid wordt, is je bedrijf dan bestand tegen de (financiële) gevolgen? Op basis van een heldere analyse geven we advies waarmee je grip krijgt op je ondernemersrisico’s.

Onze adviseurs

Deze adviseurs helpen je verder met een helder en objectief advies, toegespitst op de situatie van jouw onderneming.

Arthur

Arthur Lapidaire

arthur@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator

Cindy

Cindy van Es

cindy@florishand.nl

assistent verzekeringen MKB

Ricardo Zwaan

Ricardo Zwaan

ricardo@florishand.nl

adviseur MKB

Clemens Snoeren

Clemens Snoeren

clemens@florishand.nl

adviseur MKB

De meest voorkomende vragen over risicobeheer voor de onderneming

Geldt voor de aankoop van mijn bedrijfspand ook het tarief van 2% overdrachtsbelasting?

Nee. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de eigen woning. Voor andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, geldt een tarief van 6%.

Wanneer maak ik gebruik van contra-expertise?

Stel, er is schade ontstaan en je moet een beroep doen op je inventarisverzekering. Dan beoordeelt een expert van je verzekeringsmaatschappij hoe groot de te vergoeden schade is. In je polis staat of dat je recht hebt op contra-expertise. Dat betekent dat je – op kosten van de verzekeraar – een eigen schade-expert mag inschakelen. Deze twee partijen zullen dan samen de hoogte van de schade bepalen. Maak hier gebruik van! Wij regelen dit voor je.

Is de assurantiebelasting te verrekenen, net als BTW?

Assurantiebelasting is belasting op verzekeringen. Meestal wordt deze geheven en afgedragen door de verzekeraar. Vanaf 1 januari 2013 is het tarief 21%. Wanneer een verzekeraar en een verzekeringnemer een verzekering afsluiten, dan moet er assurantiebelasting worden betaald over de verzekeringspremie. Brengt de verzekeraar of de bemiddelaar de vergoeding voor de diensten die samenhangen met de verzekering apart in rekening? Dan moet daarover ook belasting worden betaald.

Jammer genoeg kan de assurantiebelasting niet teruggevorderd worden, zoals je dat als ZZP-er of als ondernemer van de BV met de btw kan doen. Dat is spijtig aangezien de verzekeraar 21 procent opslag hanteert op de premie.
Je kunt ervoor kiezen om de bv een auto of inventaris of gebouw inclusief of exclusief btw te verzekeren, kies je voor het verzekeren inclusief btw dan is de schade-uitkering ook inclusief btw.

Kan ik aansprakelijkheid voorkomen door de keuze van een rechtsvorm?

Niet helemaal. Bij een eenmanszaak en vennootschap onder firma (vof) ben je met je privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van je bedrijf. Schuldeisers kunnen dan bijvoorbeeld beslag leggen op je privébezittingen. Ook op dat van je partner, als je daarvoor niets geregeld hebt. Bij een rechtspersoon, zoals een BV, bent je alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Bijvoorbeeld als je niet ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel of als er is sprake van ‘wanbeleid’ of een ‘onrechtmatige daad’.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheids- en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

In beide gevallen gaat om het schade die anderen geleden hebben door toedoen van jouw bedrijf. Het onderscheid zit ‘m in het soort schade. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt door derden geleden zaak- en personenschade, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt het risico van financiële schade.

Kan ik een zakelijke hypotheek krijgen?

Een zakelijke hypotheek is mogelijk, waarbij de mogelijkheden verschillen afhankelijk van het exacte doel. Is dat het financieren van een gedeeltelijk woonpand en deels winkel- of bedrijfspand? Of gaat het om een hypotheek voor een beleggingspand, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de verhuur van woonruimte? Of gaat het om financiering van het eigen bedrijfspand dat je hebt of wilt kopen?

In het geval van deels woon- en deels bedrijfs-/winkelpand:
Wil je als ondernemer een pand aankopen dat je zowel wilt gebruiken om in te wonen en deels om je bedrijf of winkel te vestigen, dan moet je er rekening mee houden dat niet elke geldverstrekker bereid is om een hypotheek te verstrekken. Geldverstrekkers die wel bereid zijn om een hypotheek te verstrekken, stellen vaak additionele eisen. Bijvoorbeeld dat het woongedeelte minimaal een bepaald gedeelte van het totale pand vertegenwoordigd. De maximale financiering kan soms beperkt zijn en ook kunnen er extra regels gelden, zoals dat het pand niet op een industrieterrein mag liggen. Fiscaal moet er ook een splitsing gemaakt worden. De hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en als bijtelling heb je het eigenwoningforfait (voor het deel van de eigen woning). De rente over het zakelijke deel vormt een kostenpost voor je bedrijf.

Bij volledig bedrijfs- of winkelpand:
Wil je een volledig bedrijfs- of winkelpand financieren, dan ben je afhankelijk van de zakelijke financieringsoplossingen van de banken. De rente wordt bepaald na een risicoanalyse door de geldverstrekker en er worden afspraken gemaakt over de looptijd van de bedrijfshypotheek. De hypotheekrente is een kostenpost voor je bedrijf.

Als beleggingspand:
Ben je belegger in één of meerdere panden voor de verhuur dan zijn er gespecialiseerde geldverstrekkers die hier onder voorwaarden een hypotheek willen verstrekken. De meeste geldverstrekkers verstrekken een hypotheek tot maximaal 70% van de waarde van de woning. De huuropbrengsten tellen mee om te bepalen of de hypotheek betaalbaar is. Zo kun je als belegger tot vier panden voor verhuur financieren.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvend adviesgesprek? We nemen contact met je op.